Åtalad för uthyrning av arbetskraft

I Helsingborgs tingsrätt avslutades idag rättegången mot den kände baltförmedlaren Lars Vikingsson. Vikingsson står tillsammans med två kompanjoner åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott Enligt åklagaren är Lars Vikingsson och hans kompanjoner skyldiga staten tre miljoner kronor i uteblivna skatter.

Lars Vikingsson har under ett antal år varit företrädare för ett flertal engelskregistrerade kommanditbolag. Bland annat Polite Construction, Baltic Construction, Rent-a-Builder. Bolag som alla sysslat med uthyrning av utländsk arbetskraft. Själv anser han att eftersom bolagen är registrerade i England har han inga förpliktelser att betala svensk skatt. Men åklagare Christer Ström bygger sitt åtal på att företagen varit verksamma i Sverige och därför också är skatteskyldiga här.

Åklagaren som i sin slutplädering yrkade på fängelse för Vikingsson har med hjälp av flera vittnen under den sju dagar långa rättegången försökt visa att det är Lars Vikingsson som varit den drivande kraften bakom bolagen. Något han själv förnekar. Lars Vikingsson säger att han bara varit ombud för de aktuella firmorna och därmed inte är ansvarig för någon bokföring. Men Vikingssons medåtalade kompanjon säger att det är Lars Vikingsson som haft det övergripande ansvaret för de olika firmorna. Efter rättegången sattes Vikingssons kompanjoner på fri fot medan Lars Vikingsson själv fortfarande sitter häktad. Dom i målet faller den 7 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista