Malmö

(S): Ge oss pengarna för att stoppa långtidsarbetslösheten

Kommunalråd: ”Vi lovar att fixa hur många jobb som helst”
1:28 min

Trots det ljusnande ekonomiska läget så är långtidsarbetslösheten i Skåne fortsatt hög. Med hjälp av färska siffror riktar socialdemokraterna nu hård kritik mot regeringens arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

– 96 procent av de långtidsarbetslösa som hamnar i fas 3 tvingas till förvaring hos olika anordnare, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

Anordnare är den som tar emot långtidsarbetslösa som nått fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin, det vill säga de som varit arbetslösa i mer än 450 dagar. Här ska de arbetslösa erbjudas aktiviteter och kontakter för att så snabbt som möjligt kunna hitta ett arbete.

För detta får anordnaren 225 kronor per person och anvisningsdag, något som skapat en ny bransch där företag kan tjäna stora pengar på att ta emot arbetslösa.

Och enligt Sveriges anställningslösas landsorganisation, SALO, kan man närmast likna fas 3 vid en förvaringsplats för långtidsarbetslösa

– Folk blir väldigt passiviserade och institutionaliserade. Många jag pratar med söker inte ens arbete. De mår så dåligt så de har till och med gett upp den biten

Istället vill Socialdemokraterna i Malmö se ett ökat stöd till kommunala projekt för att motverka långtidsarbetslösheten.

– Ge oss pengarna för vuxenutbildning och för sysselsättning, så lovar vi att fixa hur många jobb som helst till Malmös 17 000 arbetslösa, säger Andreas Schönström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".