GA-skolans elever fortsätter protesterna

Eleverna på Gustav Adolfskolan i Helsingborg har fortfarande inte gett upp hoppet om att få vara kvar på sin skola. Detta trots att kommunfullmäktige i förra veckan beslutade att skolan ska avvecklas. Eleverna har nu bjudit in politiker, både lokala och från riksplanet, att delta i ett möte om skolans framtid.

– Vi vill att de skall riva upp beslutet, vi vill inte att GA skolan skall läggas ner. Vi vill att de skall lyssna på oss och svara på våra frågor. Det har de inte gjort hittills, säger Emma Månsson-Eksten, klass 6 på Gustav Adolfskolan i Helsingborg.

Bland annat har eleverna bjudit in Mona Sahlin (s), Rädda Barnens ordförande Annika Åhnberg, Kommunstyrelsens ordförande Tomas Nordström (s) och skånska representanter för alla riksdagspartierna till mötet den 6 oktober.

Eleverna menar att Helsingborgs kommun brutit mot barnkonventionen. I de brev man skickat till politikerna tar man upp artikel 2,3 och 6 i konventionen som bland annat behandlar barns rätt uttrycka sig och få sina åsikter respekterade.

– Politikerna har inte lyssnat på vad vi har att säga, de har inte sett till vårt bästa, säger Edvina Rizvic och Emma Månsson-Eksten.

En av dem som kommer på mötet den 6 oktober är Barnombudsmannen Lena Nyberg.

– Jag kommer komma dit för att informera om barnens rättigheter, men någon ställning i frågan om skolnedläggningen kan jag inte ta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista