Skåne

Stor skivhandelskedja i konkurs

1:36 min

Nu har Sveriges största skivhandelskedja Skivlagret gått i konkurs. Huvudkontoret i Malmö och elva butiker i landet, av dem fyra i Skåne, stängs.

Sedan leverantörerna inte velat anpassa priserna kunde vd:n Istvan  Beres till slut inte göra något annat än att lägga ner sin verksamhet. Totalt 44 anställda förlorar sina jobb.

CD-skivan förmår sedan flera år inte längre konkurrera med gratis- eller billiga digitala medier, konstaterar han.

– Förutsättningarna för att driva Skivlagret vidare saknas, säger vd Istvan Beres.

– Folk köper numera mycket färre CD-skivor. En ny CD-skiva för 150 till 200 spänn anser konsumenterna vara för dyr, säger han.

Men tror du att det inte hjälp att sänka priset på CD-skivor?

– Skulle en CD-skiva kosta 99 spänn och äldre skivor kosta allt från 29 upp till 99 spänn så är jag övertygad om att det funnits en marknad ett tag till.

Men det digitala tar obönhörligen över. Först olaglig nedladdning och nätförsäljning och sedan olika gratisalternativ och småningom även Spotify har blivit övermäktiga.

Problemen började på allvar 2005 med sjunkande skivförsäljning, säger Istvan Beres. Även om han började sälja film och TV-spel så kommer även de att gå samma öde till mötes som skivorna och konkurreras ut av det digitala.

Ändå tror han att det blir några skivhandlare kvar.

– Vi har ju givetvis Bengans i Göteborg som är duktiga och brinner för det här och i Malmö finns Folk och rock vidare. Men ska man leva endast på det här och betala löner till sina anställda så tror jag att det blir jättetufft.

Som exempel tar han Roxettes senaste skiva som säljs för under hundralappen i Storbritannien och USA medan han till att börjka med får betala leverantören 120 kronor och sedan lägga till kostnader för löner, hyra och till en liten marginal.

Istvan Beres tror att CD-försäljningen främst kommer att hamna på bensinstationer och Ica Maxi som säljer skivor bland mycket annat och inte behöver överleva på dem.

Och han inser förstås att mycket hänt sedan han var grabb och lyssnade på sin Walkman.

– Den var fyra gånger större än en IPhone och spelade 15 låtar medan en smart telefon kan man ha uppemot 80 000 låtar. Utvecklingen går givetvis åt det digitala hållet och dagens ungdomar växer upp med det och de kommer självklart välja det - det är så det är, suckar Istvan Beres.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se