Malmö

Lång utredningstid då barn misshandlats

1:19 min

Statistik från åklagarmyndigheten som Rädda Barnen sammanställt visar att det tar för lång tid från det att anmälan om barnmisshandel görs tills det kommer ett åtalsbeslut. Malmö är värst. Där tar det 168 dagar i genomsnitt.

Enligt lag får det inte ta mer än 90 dagar från det att en anmälan gjorts till det blir ett åtalsbeslut. Men riksgenomsnittet är i dag 115 dagar. Och värst är det i Malmö där det tar 168 dagar i genomsnitt.

– Jag är inte förvånad. Vi som jobbar med detta i Malmö har länge framfört kritik om att det inte finns tillräckligt med barnutredare och personal på familjevåldsenheten, säger Ulrika Rogland, kammaråklagare och specialist på familjevåld.

Tiden varierar väldigt kraftigt mellan olika åklagarkammare. Helsingborg är snabbast i landet med sina 66 dagar och tvåa är Kristianstad med 77 dagar.

– Det är olyckligt överhuvudtaget att man inte kan handlägga de här ärandena snabbt. När barn blir utsatta för brott är det svårt att bevisa det och desto längre tid det går desto svårare blir det.

– Det gör ju att barn blir i princip rättslösa om vi inte kan ta hand om det på det sättet som vi borde, säger Ulrika Rogland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista