Josef i famnen på Donna Moraitis, en av pappas elever. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

På pappas jobb när dagisplatser fattas

Pappan:”Det är 50 barn före Josef”
1:45 min

Det fattas dagisplatser i Malmö. Josef, 15 månader, får gå i skolan med pappa. Så fixar familjen barnomsorgen när Malmö kommun inte klarar att få fram platser fort nog.

Trots att Malmö kommun satsar hårt på att öppna nya dagis, klarar kommunen nu inte att erbjuda alla barn som behöver dagisplats inom fyra månader. Läraren Tomas Darwish skulle ha fått en plats till sonen Josef senast den 5 februari, men kan räkna med plats tidigast i april.

– Det är 50 barn som är före Josef, som kommer att få en plats före honom. Det finns inga platser just nu, säger Tomas Darwish.

Istället får Josef varje måndag och tisdag följa med sin pappa på jobbet på Rönnens gymnasium där Tomas Darwish är lärare. De andra dagarna är pojken hemma med sin mamma som tagit ledigt utan lön från sitt jobb i Danmark.

Inom fyra månader ska man få dagisplats, men den 1 februari var det 43 barn som väntat längre än så i Malmö. De flesta barnen finns i centrala staden. 

– Vi har haft ett antal objekt på gång under hösten som av olika anledningar blivit försenade, utan vår förskyllan, säger Anders Grundberg, barn- och ungdomschef i stadsdelsförvaltningen Centrum.

Enligt Anders Grundberg behövs det akut minst 36 platser, men för att klara behovet på sikt skulle han vilja ha flera 100 platser. I höstas blev två planerade förskolor med sammanlagt 180 nya platser försenade. Dessutom tvingades man akut att flytta barnen på Altona förskola som drabbats av mögel. 

Josef kan få plats tidigast i april. Tills dess trollar familjen med knäna med hjälp av snälla chefer, vänner och farmor i Småland.

- I hela januari när båda jobbade var han i Småland hela veckorna. Vi såg honom på helgerna, men inte i veckorna.

Hur känns det?

– Jättejobbigt. Vi vet att han är i goda händer och vi pratar med honom, men det är jobbigt, säger Tomas Darwish.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".