Åkermarken blir allt dyrare. Foto: David Rasmusson/SR
Sverige

Efterfrågan på svensk åkermark ökar

LRF: ”Gårdarna blir större men färre”
1:45 min

Den svenska åkermarken blir allt dyrare. Under 2010 ökade priset med i snitt 16 procent, visar en rapport som presenteras av LRF Konsult i dag.

Mäklaren Janne Nilsson visar upp en gård som just sålts utanför Vellinge i Skåne.

– Den här fastigheten är på 26 hektar och prislappen landade på 12,3 miljoner kronor. Ett ganska normalt pris för området, säger Janne Nilsson.

Vem är det som brukar köpa åkermark?

– Oftast är det en lantbrukare i området som vill utöka sin areal. Det är tillköp av mark av befintliga lantbrukare.

Här i sydvästra Skåne är åkrarna bördiga och det är också här som priserna är som högst. Men det är runt Mälardalen och i delar av kustlandet i södra Sverige som ökningen varit som störst 2010, upp 19 procent.

Priserna runt om i landet varierar mycket kraftigt men i snitt kostar nu en hektar åkermark över 93 000 kronor, 16 procent mer än för bara ett år sedan.

Låga räntor och högre spannmålspriser har bidragit till ökningen, men framförallt är efterfrågan högre än tillgången just nu.

Många lantbrukare vill expandera för att kunna behålla lönsamheten, berättar Carl-Johan Jürss, chefsmäklare på LRF Konsult.

– Strukturrationaliseringen inom lantbruket fortsätter. Gårdarna blir större men färre. Man behöver mer areal för att kunna utnyttja den maskinpark man har.

Carl-Johan Jürss ser en del risker med den kraftiga prisökningen på mark de senaste åren.

Bland annat har den starka svenska kronan lett till att gårdsstödet, som betalas ut i Euro, blivit lägre och det finns också andra faktorer som kan göra det tuffare för lantbrukarna framöver.

– Stiger räntan och kostnaden för insatsvaror kraftigt samtidigt som spannmålspriset rasar så finns det ett antal lantbruksföretag som kommer att sitta i en knepigare situation än de är i dag, säger Carl-Johan Jürss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".