Malmö

Barnmisshandel utreds längst i Malmö

1:09 min

Malmö är sämst i landet när det gäller handläggningstiden för barnmisshandel. Enligt lag ska det inte ta mer än 90 dagar men i Malmö tar det i genomsnitt 168 dagar.

– Det finns en historik i Malmö sedan fler år med underbemanning, säger Börje Aronsson, chef för familjevåldsenheten på Malmöpolisen.

Anledningarna är bland annat för få resurser och för få utbildade barnutredare.

Hösten 2010 gjorde Polismyndigheten i Skåne en inspektion som visade att situationen var ohållbar och satte därför in tillfälliga resurser. Dessa resurser ska gå till att rekrytera ny personal, effektivisera handläggningen och starta en ny supporttelefon för att minska tiden från det att man upptäcker barnmisshandel till att det anmäls.

Helsingborg som tillhör samma polismyndighet har landets bästa resultat med en handläggningstid på i genomsnitt 66 dagar. Det anser Börje Aronsson bero på resursfördelningen.

– Där har man en väl fungerande verksamhet idag, men vi kan konstatera att resursfördelningen är helt olika, säger Börje Aronsson.

Lång utredningstid för misshandlade barn

#text=4354600# som Rädda Barnen sammanställt visar att det tar för lång tid från det att anmälan om barnmisshandel görs tills det kommer ett åtalsbeslut. Malmö är värst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista