Advokat belagd med yppandeförbud

En 53-årig man anhölls under torsdagen, på sannolika skäl misstänkt för det 15 år gamla mordet på då 10-åriga Helén Nilsson från Hörby. Advokat Sven Jernryd som utsetts att försvara den misstänkte mannen har belagts med yppandeförbud av åklagare.

Den misstänkte har lämnat ett prov som överensstämmer med den DNA-profil som ett brittiskt laboratorium lyckats ta fram.

– Jag har blivit förordnad av tingsrätten och jag har åtagit mig att försvara den misstänkte, säger advokat Sven Jernryd som förordnats till försvarare för den anhållne mannen.

Yppandeförbud
Sven Jernryd träffade sin klient på torsdagen men kan inte kommentera vad som sagts eftersom han belagts med yppandeförbud på begäran av åklagaren tills åtal väcks.

53-åringen greps i Kalmar sent på onsdagskvällen och polisen har hållit inledande förhör med mannen. 53-åringen var vid tiden för mordet i Hörbytrakten och har tidigare figurerat i utkanten av utredningen.

DNA bevis
Mannen kunde gripas efter att polisen under onsdagen fått besked från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping att mannens DNA överensstämde med den profil på mördarens DNA som det brittiska laboratoriet Forensic Science Service i Birmingham, lyckades vaska fram från en mycket liten mängd sperma som fanns på flickans kropp.

Lämnade prov frivilligt
Det DNA-svar som tagits fram i England har enligt polisen säkerheten en på 15 miljoner. DNA-provet har mannen lämnat frivilligt vid ett tidigare förhör. Materialet har under alla år sparats på små glasbitar hos (SKL) och sedan tekniken gjort nya framsteg togs glasbitarna, med proverna på, häromåret fram på nytt.

Fler förhör
Nu kommer eventuellt en husrannsakan att genomföras och fler förhör med mannen och människor i hans närhet kommer att hållas under helgen.

– Åklagaren har lämnat in en häktningsframställan och Lunds tingsrätt har satt ut den till förhandling klockan 14, nu på lördag, säger advokat Sven Jernryd.

Brutalt mord
Helén Nilsson försvann kvällen den 20 mars 1989. I sex dagar letade polis, militär och frivilliga innan hennes misshandlade och döda kropp hittades gömd i svarta platssäckar utanför Tollarp. Hon hade då hållits fången i flera dagar och under tiden även våldtagits innan hon mördades.

Fördjupad analys
Det har nu gått drygt 15 år och mordutredningen innehåller tusentals namn. För två månaders sedan beslutade polisen att mer eller mindre börja om från början. Man gjorde en förnyad och fördjupad analys av undersökningsmaterialet och kom fram till 29 personer som man bedömde som mycket intressanta, en av de 29 misstänkta är alltså den nu anhållne 53-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista