Sydkrafts geotermiprojekt misslyckat

Sydkrafts anläggning för geotermisk värme som håller på att byggas i oljehamnen i Malmö kommer bara att ge hälften så mycket energi som man tidigare trott.

Ett av de hål som borrats i hamnen ger inte så stort vattenflöde som man hoppats, men man kommer ändå att fullfölja projektet.

För lite vatten
Anläggningen ska använda varmvatten som finns två kilometer ner i marken för att värma fjärrvärmenätet i Malmö. När det andra av de två hål som behövs till anläggningen var färdigborrat visade det sig att det inte alls gav så mycket vatten som man tidigare räknat med.

– Det senaste året har vi försökt öka flödet av vatten i det borrhålet och lyckats till viss del, säger Magnus Axelsson, projektledare på Sydkraft.

Värmen räcker bara till hälften
Efter de senaste utvärderingarna kan man nu konstatera att värmen kommer att räcka till motsvarande 4 000 lägenheter, och inte 8 000 lägenheter som tidigare sagts. Men det räcker för att man ska fullfölja bygget av anläggningen för geotermisk värme.

– Målet med projektet har också har varit att föra utvecklingen av förnyelsebara energikällor framåt och sammantaget så bedömer vid det som ett lyckat projekt, säger Magnus Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista