Helsingborg

Fel skyltar ger ogiltiga parkeringsböter

1:17 min

Vägskyltningen i Helsingborg stämmer inte alltid överens med de lokala trafikföreskrifterna. Det leder bland annat till att det skrivs ut felaktiga parkeringsböter.

– Det finns en del felskyltningar och fel i de lokala trafikföreskrifterna. För att en parkeringsanmärkning ska vara laglig, så ska den ha ett lagstöd. Och blir det då fel någonstans så är anmärkningen ogiltig, säger polisinspektör Kerstin Siwmark som arbetar med parkeringsfrågor i Skåne.

Förra året var det knappt 1700 parkeringsavgifter som bestreds i nordvästra Skåne - och de flesta handlar om Helsingborg. Av dem som inte tyckte att parkeringsboten var riktig fick var fjärde rätt efter att ärendet granskats.

– Det ligger på ungefär 25-30 procent. Det är för mycket, säger Kerstin Siwmark.

Vad är normalt?

– Jämför man med Malmö så ligger de på ungefär 18 procent.

Och ett av skälen till att många får rätt när de bestrider sina parkeringsböter beror på att det är felskyltat. Enligt Kerstin Siwmark på polisen är problemet ganska stort:

– Kommunen håller på att göra en undersökning just nu. I innerstan verkar det vara fel på var och varannan gata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista