Hörby

Utbildning ska hjälpa att stoppa våld i hemmet

1:43 min

I Hörby tar kommunen krafttag för att skapa en bättre kunskap om våld i nära relationer. Nu ska alla kommunanställda få en specialutbildning för att bli bättre på att tag i problemet. Det är kommunens kvinnofridssamordnare, Bahare Mohammadi Andersson, som tagit initiativet.

– När jag upptäckte kunskapsbristerna om våld i nära relationer tog jag fram ett utbildningspaket, en grundlig utbildning för alla anställda i Hörby kommun, säger Bahare Mohammadi Andersson.

Efter utbildningen kom idén att skriva ner och skapa en handbok och nu är den snart klar. Dessutom har en arbetsgrupp bildats med representanter från allt ifrån polisen till skolan där man träffas och lyssnar på föredrag och pratar om hur man kan jobba vidare. Främst handlar det om kvinnor som på olika sätt misshandlas av sina män och i Hörby det handlar lika mycket om svenskfödda som utlandsfödda kvinnor.

– Det är ungefär lika. Man ska skilja mellan hedersrelaterat våld och våld mellan partner. Annars kan man inte hjälpa dem, säger Bahare Mohammadi Andersson.

Just hedersrelaterat våld kan man läsa en hel del om i boken. Den här typen av våld är mindre känt utanför våra storstäder men här finns också konkreta tips på hur man kan upptäcka och hur man ska bemöta både de som direkt drabbats men också de runt omkring framför allt barnen.

Att det skrivs en handledning i just Hörby har inget att göra ned att här finns mer våld än någon annanstans - den här informationen borde finnas överallt menar Bahare Mohammadi Andersson.

– Det gäller inte bara Hörby. Våld i nära relationer är väldigt osynligt. Det kan vara min syster, min bästa vän eller en helt vanlig person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista