Lund

Munspelets skola rivs på grund av mögel

1:30 min

Munspelets skola på Östra Torn i Lund ska rivas på grund av fukt och mögelskador. Men vart barnen ska ta vägen under tiden en ny skola byggs är inte klart, och inte heller när rivningen ska påbörjas.

Föräldrarna är nu rädda för att klasserna ska splittras. 

– Munspelet är en skola med fantastisk pedagogik som borde få vara intakt, säger Cecilia Broms som är mamma till två elever på skolan. 

I dag går ungefär 150 barn på Munspelets skola och förskola i åldrarna ett till tolv år. Många föräldrar har flera barn som går på skolan eftersom det underlättar att barnen, oavsett ålder, kan vara på samma ställe. 

På ett informationsmöte förra måndagen började föräldrarna att förstå hur illa ställt det var med fuktskadorna som under en längre tid funnits i lokalerna. Nu sades det att man skulle bli tvungen att riva Munspelets skola. 

Anledningen var en rapport som kom Lundafastigheter till hands redan i september förra året. Men informationen utåt har alltså dröjt tills nu, vilket förargar Ulrika White som även hon har barn på skolan. 

– Väldigt många föräldrar har engagerat sig i att luska väldigt mycket. Man har ringt till kontakter och fått reda på rapporter som självmant borde ha kommunicerats från Lundafastigheter, säger hon.

Per-Olof Järvegren, som är tillförordnad chef för Lundafastigheter, beklagar situationen. Han fick en rapport om de allvarliga problemen strax efter nyår, samma rapport som alltså blev klar redan i september. Varför man inte agerat tidigare har han inget bra svar på. "Det har hänt en del saker internt som ställt till det", säger han i en kommentar till P4 Malmöhus. 

Karl-Johan Löfgren

karl-johan.lovgren@sr.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista