Foto: Kasper Dudzik/Skånetrafiken
Skåne

Skånes järnvägar överbelastas redan 2015

Regionråd: ”Det behövs mer pengar och fler spår”
1:30 min

En lägesrapport från Trafikverket visar att den skånska järnvägen kommer att bli överbelastad redan 2015. Om det inte kommer att ske någon förändring så väntar färre tåg, fler förseningar och en kraftigt minskad kvalité av tågtrafiken.

– Om man inte gör någonting kommer vi få stora problem på kapacitetssidan och på punktlighetssidan. Vi kommer inte att kunna möta den planerade efterfrågan som vi ser redan nu framför oss, säger Gunnar Malm, genereraldirektör på Trafikverket.

Trafikverket anser att en kortsiktig lösning kan ligga i en fungerande drift och underhållningsverksamhet. Växlar och räls måste bytas ut och då måste en utglesning av tågtrafiken ske så att de kan komma åt och reparera skadorna.

Christine Axelsson är socialdemokrat och regionråd i Skåne. Enligt henne ligger inte svaret i utglesningar för det leder bara till att människor slutar åka tåg.

– Jag tror att det behövs mer pengar och fler spår, som det ser ut nu så är det för lite pengar för drift och underhåll, säger Christine Axelsson.

För att kunna ta de åtgärder som behövs för att undvika en kraftig försämring av tågtrafiken i landet behövs det två till tre miljarder extra till järnvägen varje år anser Trafikverket. 

Jan-Evert Rådhström som är moderat riksdagsledamot och vice ordförande i trafikutskottet anser att pengar inte är lösningen, effektivisering är.

– Det är inte pengar som är det avgörande nu, om vi använder pengarna effektivt, att hela organisationen på Trafikverket frigör resurser för att dem ska bli bättre så kommer man per automatik kunna använda pengarna betydligt bättre. Man ska inte kasta nya pengar efter dåliga pengar om de inte används effektivt, säger Jan-Evert Rådhström.

Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket, Christine Axelsson (S), regionråd och Jan-Evert Rådhström, (M), riksdagsledamot och vice ordförande i trafikutskottet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".