Lund

Cancercenter ska ge bättre behandling

2:40 min

Nya forskningsmiljoner ska förbättra vården för kvinnor med bröstcancer och bana väg för framtidens cancersjukvård. Ett forskningscenter har skapats i Lund för att direkt lösa de behandlingsproblem som finns ute i vården.

Enligt Carl Borrebaeck, professor i immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola, är det ett nytt sätt att tänka.

– Det är att få ut forskningspotentialen som vi har ut till patienterna så fort det går. Det är därför vi börjar i kliniken och försöker att identifiera de kliniska problem som finns i dag.

– Istället för att det tar 10-15 år kanske det bara tar några enstaka år. Det är en enorm skillnad i tänk.

Var tionde minut får någon i landet en cancerdiagnos och stora krav ställs på forskarna, men det som är lovande forskningsresultat i dag kan ta mellan 10 och 20 år att nå ut till patienterna.

Cancercentret Create Health i Lund har samlat immunologer, nanoteknologer, cancerforskare och kliniska onkologer och den senaste tekniken på ett ställe för att snabbare kunna erbjuda patienterna en bättre behandling.

– Vi har all expertis som behövs för att kunna lösa det här problemet. Det sammantaget gör att vi har en unik uppsättning här som inte finns på andra ställen i samma utsträckning.

Varje år får 7 000 kvinnor bröstcancer. En fjärdedel av dem riskerar återfall.

25 miljoner kronor från den statliga myndigheten Vinnova gör nu att den teknik, som forskarna i Lund utvecklat som på förhand kan ta reda på om en patient riskerar att få återfall, ska kunna börja användas inom de närmaste två åren.

– För patienten betyder det att man får en betydligt bättre och mer individualiserad hjälp.  

I dag får alla bröstcancerpatienter i princip samma kraftfulla behandling, men man vet samtidigt att sju av tio kvinnor som får strålning inte har någon nytta av behandlingen och att cellgiftsbehandling endast har effekt på en av tio kvinnor.

– Den största nackdelen är att biverkningarna av cytostatika och annan behandling i vissa fall kan vara omfattande. Det är också en kostnadsfråga – det är dyrt.

I Lund ska man nu också bygga upp en analysenhet med den senaste tekniken bredvid operationsavdelningen.

– Medan patienten är under kniven och ligger på operationsbordet, kan man analysera delar av tumörer eller annan vävnad inom 30-40 minuter.

Forskarna i Lund har kommit så långt att de nya behandlings- och analysmetoderna kommer vara en del av bröstcancervården inom fem år.

– Jag tror att man då kommit så pass långt att man, åtminstone här i Lund, kan välja en behandling som är mer skräddarsydd efter patienten.

– Vi kan göra en riskbedömning över vilka patienter som har hög risk för återfall av bröstcancer. Jag tror vi har kommit så pass långt på de fem åren.

Jens Ericson, Malmö

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista