Allt fler bostadsrätter på Möllan och Kirseberg. Jonas Bjärby, Möllevångsgruppen. Foto: Edina Hrustic/SR
Malmö

Allt fler bostadsrätter bildas

Rådgivare: ”Betalningssvaga hamnar nu i förorten”
1:19 min

Trenden att ombilda hyresrätter till bostadsrätter fortsätter i Malmö, och nu har ombildningsmarknaden också kommit igång i områdena Möllevången och Kirseberg. Men en risk med detta är att en del av befolkningen i Malmö kan komma att uteslutas från att bo i centrala delar av staden.

– Det blir dem som har ekonomi som får bo kvar, och de andra får flytta. Det skapar en mer segregerad stad. Stadsdelen blir allt mer attraktiv eftersom den ses som väldigt kulturrik, säger Jonas Bjärby, boendeföreningen Möllevångsgruppen.

Från juni 2009 till augusti 2010 ombildades över 1100 lägenheter i Malmö, enligt siffror från fastighetsrådgivare på Colliers International. På senare tid är det främst på Möllevången och Kirseberg som hyreslägenheter ombildats.

Urban Blücher som jobbar för Colliers International och fastighetsägare med ombildning säger att ombildningsmarknaden är positiv rent affärsmässigt men även för stadsdelarna.

Men ökar standarden i centrala Malmö så ökar också priserna på alla lägenheter. Urban Blücher ser inte detta som ett problem för de med lägre inkomst.

– Betalningssvaga hushåll hamnar ute i förorten nu, oavsett det gäller hyresrätt eller bostadsrätt, säger Urban Blücher.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".