Malmö

Buss hittar kvinnor med cellförändringar

1:38 min

Bland de kvinnor som sökt sig till den nya cellprovsbussen i Malmö har fler haft cellförändringar än bland de kvinnor som gått på vanliga cellprovskontroller. Många kvinnor som sökt sig dit har nämligen inte tagit cellprov på flera år.

– Av de 97 kvinnor som besökt bussen har vi fått provsvar från 60. Sex av dem har haft cellförändringar, och procentuellt sett är det en hög siffra, säger Senada Memic, undersköterska på bussen.

Varje år dör nästan 200 kvinnor som drabbats av livmoderhalscancer. Hittills har projektet Rädda Livmodern upptäckt att betydligt fler kvinnor som besöker provtagningsbussen har cellförändringar i jämförelse med de som går på undersökningar när de blir kallade. Det kan bero på att kvinnorna som tar proverna på bussen ofta inte haft tid att gå på sina vanliga cellprovsundersökningar.

– Vi har haft besök av kvinnor som inte tagit cellprov på tolv år, säger Senada Memic.

Provtagningsbussen är en del av pilotprojektet som kvinnokliniken i Malmö drog igång i december. Förutom bussen testar kliniken även att ha öppet kvällar och lördagar. Syftet är att få fler kvinnor att gå och göra cellprov. Bussen har därför drop-in-tider. Bussen står på Stortorget måndagar och onsdagar fram till den 9 mars innan den kör vidare till Möllevångstorget och Rosengård.

– De flesta som kommit hit har varit positiva, men det var en som tyckte att det var lite för festligt att göra en gynundersökning på Stortorget, säger Sara Tingsek, barnmorska.

Gun Pauli är en av dem som inte hunnit gå på sin undersökning när hon blivit kallad. Hon valde därför att ta provet på bussen.

Hur tyckte du att det gick?

– Det gick snabbt och var smärtfritt så det var inga problem, berättar Gun Pauli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista