52-åringen häktad

DNA-analysen räckte för att den 52-årige man som suttit anhållen för mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby, skulle häktas igår, på sannolika skäl misstänkt för människorov, grov våldtäkt och mord. Men tingsrätten i Lund beslutade också att ytterligare ett DNA-prov ska tas på mannen

–Dels vill man ha ett blodprov för att göra en jämförelse och lägga in i registren, dels för att det inte ska föreligga något fel. Men den risken är väldigt liten, säger chefsåklagare Pär Andersson

Lördagens förhandlingar i tingsrätten hölls bakom stängda dörrar men det tog inte lång tid för tingsrätten att besluta om häktningen, och man framhöll det höga bevisvärde som ett matchande DNA-test har. Enligt det engelska laboratoriet som tagit fram DNA-profilen är säkerheten hög. En person av 15 miljoner kan ha just den aktuella DNA-profilen. Det råder stor sekretess i utredningen, och chefsåklagare Pär Andersson vill inte säga mer än att fler personer i mannens omgivning kommer att höras. Däremot säger han sig inte ha blivit förvånad när det blev en DNA-träff på 52-åringen. 52-åringen själv nekar till brott.

Förhören med 52-åringen, som bor i Vimmerby sedan flera år tillbaka, fortsätter under söndagen. Han har funnits med i utkanten av utredningen sedan 2002 men förhördes först den 9 juni i år i samband med det frivilliga DNA-testet. Han är inte dömd för något våldsbrott tidigare. Däremot beskrivs han som en lite udda person som har svårt med sociala kontakter. Så småningom kommer 52-åringen att höras även om det ouppklarade mordet på en 26-årig prostituerad Malmökvinna. Mordet skedde några månader efter mordet på Hörbyflickan och enligt polisen finns det likheter mellan de båda fallen.

Jens Ericsson
David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista