Östersjön

Viktigt att lära sig tvätta fågel

1:46 min

Trots att Östersjön är hårt trafikerad och risken för oljeutsläpp är stor saknas riksomfattande beredskap för att hantera oljeskadade fåglar. Därför ordnades kurs i fågeltvätt.

Varje vecka trafikerar upp till 5000 fartyg Östersjön och årligen sker drygt 100 olyckor där en tredjedel är kollisioner, vilket ökar risken för oljeläckage. dessutom sker upp till 500 illegala utsläpp av olja per år.

– Det är ju inte frågan om det händer, utan när det händer. Därför ska det finnas beredskap att kunna ta hand om de här katastroferna och inte minst, de oljeskadade djuren, säger Magnus Edelius, ordförande i riksföbundet KFV, Katastrofhjälp fåglar och vilt. 

För att öka beredskapen utbildar nu organisationen Svenska Blå Stjärnan tillsammans med Katastrofhjälp för fåglar och vilt på uppdrag av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, 200 personer i landet. Deltagarna får lära sig hur oljeskadade fåglar tvättas, genom att öva på döda fåglar.

– Om man går en sådan här kurs så kan man ju göra en insats och hjälpa till vid en krissituation. Det är inte omöjligt att det händer, säger Lovisa Björkman som deltog i fågeltvättarkursen i Norrköping i helgen.

Lovisa Gelin

Reporter
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista