Färre missbrukare med ändrad semester

I sommar får poliserna i Malmö inte ut sina semestrar i samma utsträckning som tidigare år. Anledningen är bland annat att man vill kunna upprätthålla bevakningen av narkotikabrottsligheten under sommarmånaderna.

Sommaren är den tid på året då många unga nyrekryteras till missbruk, och också en tid då också gamla missbrukare ofta återfaller.
– Polisen har inte kunnat betjäna allmänheten i den utsträckning som man har krävt. Vi hoppa på det här viset att ha större tillgång på personal under sommaren då vi vet att många ungdomar kommer i kontakt med narkotika och har mer fritid, säger Ulf Lindström som är chef för narkotikakommissionen på polisen i Malmö.

Tidigare har hälften av personalen på polisen fått ha semester samtidigt. Men från och med i sommar så är det bara en tredjedel av polisens anställda som får ha semester samma period.

Även Föräldraföreningen mot narkotika i Malmö och RFHL i Lund säger man att sommarmånaderna är de värsta månaderna när det gäller att unga provar på och även fastnar i ett missbruk av narkotika.

I början av juni kom centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning med sin årliga rapport om 15-åringars drogvanor. Den visar för andra året i följd att de som provat narkotika minskar efter att under hela 90-talen ha ökat. Men det är en nedgång som varken Ulf Lindström eller Anita Kämpe som arbetar med rådgivning för föräldraföreningen mot narkotika i Malmö märkt av:
– Nej, det kan jag inte hålla med på, utan vi har faktiskt mycket mer nu de här sista åren än när jag började jobba här.

Åsa Kjellman-Erici

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".