Lund

Kulturen ska satsa sig ur kris

1:24 min

Efter att förra året ha sagt upp personal ska nu Kulturen i Lund nyanställa sju medarbetare. Museet måste satsa sig ur problemen, enligt Kulturens chef Anki Dahlin.

– Vi har nya avdelningar och helt nya tjänster som ska göra att vi blir effektivare och uppfylla uppdraget bättre gentemot regionen och medborgarna, säger chefen.

Det var sedan Lund stad halverat sitt anslag tll akuta renoveringar som Kulturen förra året tvingades säga upp ett par anställda. Samtidigt underlät man att tillsätta vakanta tjänster för att klara budgeten, plus att man sköt upp en utställning till i år.

Nu har man organiserat om, och vakanserna har stöpts om till nya tjänster som nu tillsätts. Men allt bygger på att man kan öka intäkterna. Förra året återinförde man entréavgifterna, och i år hoppas man kunna öka antalet besökare från 70 000 till 100 000.

– Vi tappade en del besökare förra året, dels på grund av vädret och dels på att vi inte genomförde alla stora evenemang. Nu hoppas vi få tillbaka de besökarna, säger Anki Dahlin.

Som ändå erkänner att det kan bli svårt nå målet.

– Det är möjligt att inte alla kommer tillbaka i år, men vi ska ändå jobba för det. Och vi ska upp runt 100 000 besökare i år.

David Richter

david.richter@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista