Villaägare varnas för östarbetare

Alla som har sökt bygglov hos kommunen den senaste tiden har fått ett brev som varnar dem för företag som inte följer de svenska kollektivavtalen. Det är byggnadsfacket i Malmö som trappar upp sin kampanj mot billig arbetskraft från östeuropa, och om det slår väl ut kommer andra fackavdelningar att följa exemplet.

Sen den första maj behöver polacker och balter inte längre arbetstillstånd för att jobba i Sverige. Det gör att företagen som anställer dem inte har någon skyldighet att följa svenska löneöverenskommelser och kollektivavtal, och resultatet bli en uppsjö av företag som utför tjänster billigt. Men nu varnar facket alltså villaägare för att använda dem.

Lars Lindström är ombudsman på byggnads i Malmö.

- Vi har sett en tendens till både lönedumpning och dumpning av arbetsvillkoren.

Men alla som fått brevet uppskattar inte varningen. En villaägare i Svedala säger till Sydsvenska Dagbladet att det kändes som ett hotbrev, men att det uppfattats så kan Lars Lindström inte förstå.

Lars Lindström, ombudsman på Byggnads i Malmö.

Reporter Linnéa Mattisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".