Malmö

Ny lag kan ge 300 uppehållstillstånd

1:27 min

Nästan 300 ensamkommande flyktingbarn kan få stanna permanent i ankomstkommunen Malmö från och med den förste mars. Då kommer nämligen nya regler från Migrationsverket börja gälla.

Men Stefan Berseus som är sektionschef och som jobbar på ett transitboende i Malmö tycker inte att det går att genomföra i Malmö, det skulle nämligen krävas flera nya boenden.

– Det stora problemet är att barnen fastnar i Malmö där vi inte har lokaler eller resurser till att ta hand om dem på rätt sätt, säger Stefan Berseus.

De nya reglerna innebär att alla nya barn som kommer efter den förste mars kommer slussas vidare till anvisningskommunerna före de barn som redan väntar på anvisningsplatser. Just nu finns runt 235 ensamkommande flyktingbarn i Malmö stad som väntat på att få skickas vidare till andra kommuner.

Men på grund av att Migrationsverket infört ett nytt system kan alla barnen få komma att stanna, eftersom deras fall kommer att börja utredas i Malmö stad istället för i anvisningskommunerna.

– Det är de som finns i kommunen som får anvisningsplatserna, säger Stefan Berseus.

Men detta ser Stefan Berseus som ett problem eftersom Malmö stad egentligen inte har skrivit på några avtal om att ge ensamkommande flyktingbarn permanent uppehållstillstånd.

– Det är ett nationellt problem, inte ett problem för Malmö. Det är egentligen inte ett problem att ta emot barnen för de är väldigt starka och kommer snabbt in i det svenska systemet. Men alla kommuner måste ta ett gemensamt ansvar för detta.

– De som finns i kommunen får ingen anvisning, utan det är dem som är nytillkomna som får anvisningsplatserna, säger Stefan Berseus.

Men orsaken till att Migrationsverket infört detta beror på att man ville korta handläggningstiderna.

– Det sitter runt 800 barn i anvisningskommunerna och vad jag har förstått har man inte blivit klar med deras handläggningar, säger Stefan Berseus.

Stefan Berseus tycker att Migrationsverket ska ändra på det nya systemet, och han vill helst undvika att berätta om de nya reglerna för de ensamkommande flyktingbarnen som bor på transitboendet där han jobbar.

– Det är ju självklart att det kommer att bli en smärre katastrof när de som väntat ivrigt på att få komma iväg till en anvisningsskommun märker att det är dem nya får anvisningsplatserna.

Om de ensamkommande flyktingbarnen får stanna permanent i Malmö kommer Migrationsverket att täcka alla kostnader - men det är en alldeles för stor utmaning att hitta rätt lokaler och rätt personal på kort tid.

– Jag tycker inte att det är bra för ungdomarna som sitter här i Malmö, för vi kommer inte att kunna ge dem det de faktiskt behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista