Revinge

Nu har de frivilliga ryckt in

1:50 min

Den första kullen på den nya grundläggande militära utbildningen på P7 Revingehed har nu ryckt in. Istället för gårdagens värnpliktiga är det nu frivilliga rekryter som klätt sig i uniform.

Och efter sin utbildning kommer de att erbjudas anställning som yrkessoldater i det nya frivilliga insatsförsvaret, gå till hemvärnet eller utbilda sig vidare till officer.

Kajsa Öberg är en av 23 rekryter som sökt sig till den nya grundläggande utbildningen där alla står uppställda i full stridsutrustning i iskylan vid skjutbanan.

– Den här gången gick det inte så bra. Tre utspridda skott, konstaterar hon efter skjutövningen.

Att Kajsa Öberg ryckt in beror på att hon helt enkelt vill ge sig en utmaning.

– Jag har tänkt utveckla mig själv, se hur jag fungerar i grupp och hur jag klarar de fysiska ansträngningarna.

Här på regementet där det förr vimlade av unga män och kvinnor som gjorde lumpen är det idag lite ödsligt. Nu är det frivillighet som gäller och efter den grundläggande utbildningen som är tre månader lång får man sedan välja inriktning.

Kajsa Öberg har inte bestämt sig än. Kanske blir det hemvärnet. Men hon kan också välja att bli soldat på heltid eller med tidvis anställning, och då handlar det om utlandstjänst.

Den grundläggande utbildningen finns på sammanlagt 23 olika platser runt om i Sverige och 4 000 soldater kommer att få anställning innan året är slut.

Att utbilda frivilliga skiljer sig en hel del från den tidigare verksamheten, berättar löjtnant Fredrik Stenberg på P7.

– Den största skillnaden är åldern. Vissa saker lär de sig fortare för att de inte är nitton. De har livserfarenhet, är mer mogna människor och har haft andra jobb.

Madeleine Fritsch

madeleine.fritsch@sverigesradio.se
040-666 55 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista