Fastighetsägarna Syd kritiserar Boverket

Branschorganisationen Fastighetsägarna Syd riktar skarp kritik mot statliga Boverket. Fastighetsägarna Syd tycker att de exempel på bra nybyggen av hyresrätter som Boverket presenterar på sin hemsida manar till förlustaffärer.

- När vi tittat närmare på de här exemplen visar det sig att Boverkets idé om goda exempel är hyreshus som går med förlust första året, säger Nils- Göran Larsson som är VD för fastighetsägarna Syd.

De två exemplen som Fastighetsägarna Syd är kritiska mot är Saftstationen i Ängelholm och Maria Park i Helsingborg. Båda är Nybyggda hyreshusområden som enligt Fastighetsägarnas beräkning går med förlust första året. De tycker att Boverket genom att visa de här exemplen lurar privata företag att bygga hyresrätter som sedan går med förlust. Man är också kritisk till att kommunala bostadsbolag håller hyrorna nere till priset av förluster. Det här tvingar även de privata bostadsbolagen till att gå ner i hyra och därmed riskera förluster.

Men Sonny Modig, projektledare för bygglösningar på Boverket mär oförstående inför kritiken.

- Bostäder är långsiktiga investeringar, man kan inte räkna med vinst redan första året. Så har det alltid varit i den här branschen, säger han.

Men att behöva vänta flera år på en eventuell vinst tycker Nils- Göran Larsson på Fastighetsägarna Syd inte är acceptabelt.

- Så var det förr, men nu är inflationen så låg att kalkylen blir ohållbar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista