Skåne

Fler homosexuella par gifter sig

1:35 min

Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att antalet äktenskap mellan homosexuella par har ökat i Skåne. I maj 2009 blev det möjligt för paren att gifta sig, det året var det 45 homosexuella par som gifte sig. 2010 hade den siffran ökat till 79.

Men Peter Englund som är komminister på Möllevången-Sofielunds församling i Malmö, tycker inte att det är antalet som är det viktiga utan att attityden mot homosexuella har förändrats.

– Det viktiga är inte antalet utan att möjligheten finns och att kärleken, oavsett hur den ser ut är jämställd, säger Peter Englund.

När han prästvigdes för lite mer än elva år sedan var det svårt att vara öppet homosexuell i kyrkan. Sedan lagändringen 2009 har det blivit lättare, kyrkan har fått en mer öppen attityd.

Bara det att man ändrade begreppet från partnerskap till äktenskap förändrade samhällets och kyrkans mentalitet menar han.

– Man ska ju inte underskatta det här med lagstiftning eftersom det säger till oss människor att det här är en accepterad livsform.

– Partnerskapet var bra när det kom men samtidigt hade man två olika samlevnadsformer. Man gjorde ändå en skillnad där men nu har ju den skillnaden försvunnit genom att man har vigsel för alla som vill. Det har nog gjort att många nu känner att de vill gifta sig på riktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista