Ny drog på svarta marknaden i Skåne

En ny drog är på väg att etablera sig bland narkomaner i Skåne. Läkemedlet Subutex, som egentligen är till för heroinister som vill sluta med sitt missbruk, förekommer nu allt mer på svarta marknaden. Och inom RFHL, riksförbundet för hjälp åt läkemedels- och narkotikaberoende, ser man nu med oro på utvecklingen. Subutex verkar nämligen ha blivit sommarens introduktionsdrog bland ungdomar.

–Från början fick man höra att det här preparatet inte var beroendeframkallande eller hade någon ruseffekt, men idag ser vi att det börjar växa en stor svart marknad för subutex, säger Roland Sjöberg på RFHL i Lund.

Allt oftare stöter RFHL på människor som använder subutex som drog, man hittar det in lägenheter och det pratas mycket om subutex i missbrukarkretsar.

Subutex är ett heroinliknande läkemedel som används istället för metadon, men som kan skrivas ut av alla legitimerade läkare, något som troligtvis är en av anledningarna till att det finns sådan stor tillgång på preparatet på svarta marknaden. En annan anledning är att drogtester inte ger utslag på subutex.

Åsa Kjellman-Erici

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista