Stopp för farliga medicinkombinationer

I september drar en forskningsstudie igång vid Lunds Universitetssjukhus som går ut på att öka patientsäkerheten och förhindra att folk blir sjuka av att de kombinerar olika mediciner. I dag äter många patienter mediciner som inte går att kombinera eller till och med motverkar varandra. Men nu ska alla patienter få med sig en läkemedelsberättelse hem.

–Det är ett papper som patienten, distriktsläkaren och sjuksköterskorna i hemsjukvården får, där det står vilka läkemedel patienten har, vilka som blivit förändrade under vårdtiden och varför de förändrats, säger distriktsläkare Patrik Midlöv som leder projektet.

Bakgrunden till projektet är en studie som Patrik Midlöv genomförde för ett par år sedan då man tittade på vad som hände när en patient las in eller skrevs ut. Studien omfattade äldre personer som hade 10 läkemedel per person och den visade att varje gång de las in på sjukhus så blev det fel på i genomsnitt två läkemedel.

Projektet som kommer att pågå i tre månader, ska genomföras på tre kliniker och totalt sju avdelningar vid Lunds Universitetssjukhus.

Cajsa Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista