Barn intervjuas om dagisverksamheten

Landets förskolebarn ska få komma till tals mer. Det är i alla fall förskoleminister Lena Hallengrens ambition, och hon har i ett brev till samtliga förskolor i landet uppmanat barnen att rita och berätta vad de tycker om sitt dagis. Parallellt med det har några blivande förskollärare i Skåne intervjuat ett mindre antal barn om vad de tycker om sin situation.

Marie Nilsson har intervjuat sex barn på en förskola i Eslöv och hon är lite förvånad över vad det var som barnen tyckte var jobbigt på dagis.

– Det kunde vara att gå till sagostunden, det kunde vara för långt att gå. Inte att det var för många barn eller att det var för stökigt, eller att personalen inte hade tid med dem, säger hon.

Undersökningen, som har genomförts i Malmö, Växjö och Umeå, är till viss del en förberedelse för regeringens förskoleproposition som kommer i oktober.

På avdelningen där Marie Nilsson gjort sina intervjuer är det 22 barn och två- och en halv vuxen, och hon tror att barnen inte märker att det är så få vuxna eftersom personalen anstränger sig för att kompensera för det. Och hon hoppas att regeringen ska vilja ändra på barngruppernas storlek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista