Bricklunch på stan bättre än matlåda? Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Malmö slopar matlådorna

Malmö stad: ”Det kommer att bli en variation”
1:39 min

Nu slopar Malmö kommun matlådorna. Hemlagat, krogmat eller färdiga rätter. Det blir alternativen för äldre i Malmö som inte kan laga mat själva. 

Omkring 2 000 äldre i Malmö får någon hjälp med maten av hemtjänsten. Många behöver bara hjälp med inköp och klarar att laga själva.

– Ta hem varor, men inte annars. Laga kan jag klara själv enkelt med färdigmat, säger Vera Emanuelsson, pensionär i Malmö som ofta äter lunch på restaurang Tuppen i Slottsstaden.

Men för dem som inte kan laga själva har alternativet hittills varit en varm eller kall matlåda. Nu ska hemtjänsten istället till exempel kunna följa med ut på restaurang. Vera Emanuelsson äter ofta ihop med Hans-Erik Arwastsson som helst vill slippa matlåda. 

– Jag hoppas att jag slipper. Det finns rätt mycket halvfabrikat numera. Koka potatis och sådant ska man väl kunna, även om man är gammal, säger Hans-Erik Arwastsson.

Förutom att kunna följa med ut på restaurang ska hemtjänsten också kunna hjälpa till med matlagning hemma, eller ta hem färdiga rätter från restaurang eller butik. Så är det redan i Fosie, Kirseberg och Rosengård. Under resten av året ska förändringen genomföras i hela Malmö.

Förhoppningen är att de äldre ska äta bättre och vara mer nöjda. Kommunen har inte gjort någon kalkyl på vad det kommer att kosta, men man tror inte att det blir dyrare. 

– Man kan ju anta att det kommer att bli en variation mellan att man önskar att få lagad mat i hemmet, få inköp gjorda eller att man vill ha litet stöd och hjälp i hemmet. Vi vet inte, men vi tror att det kommer att jämna ut sig, säger Ilona Holmgren, utredningssekreterare på Malmö stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".