Överklaganden stoppar nybyggen

Bostadsbristen i Skåne har förvärrats. Nu är det brist på bostäder i 27 av Skånes 33 kommuner. Det visar en undersökning som Länsstyrelsen har gjort.

År 2000 såg läget helt annorlunda ut. Då uppgav bara sju kommuner att efterfrågan på bostäder var större än tillgången medan 14 kommuner hade ett överskott. Sedan dess har bostadsbristen ökat dramatiskt. Men landshövding Bengt Holgersson ser ändå positivt på utvecklingen.

Kommunerna beräknar att det kommer att byggas nästan 5 000 bostäder i år. Bengt Holgersson tror att det är en lite överskattning och beräknar samtidigt behovet till minst 6 000 lägenheter om året.

Det som främst behövs är små hyreslägenheter, och det finns också riktade bidrag för att stimulera det byggandet av såna. Men det finns annat som stoppar upp byggandet, som t ex långdragna överklaganden och problem med att få fram detaljplaner för lämplig mark. Men Bengt Holgersson tror inte att markproblemet är så stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista