Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Hanöbukten

Vittnesmål ska ge ledtråd i fiskegåta

Fiskeridirektör: ”Vi ser symptom på ett hav som kanske inte är i full balans”
1:25 min

Genom att samla in vittnesmål från fiskare ska länsstyrelsen skapa sig en uppfattning om när fisken började försvinna från Hanöbukten. Och när man väl vet när fisken gav sig av så kan man förhoppningsvis ta reda på varför.

– Det är inte helt enkelt att sluta sig till orsaken. Det är inte en enda orsak, utan kanske en fem, sex faktorer som samspelar just nu och gör att fisken har avvikit från inre Hanöbukten, säger Johan Wagnström fiskeridirektör på Länstyrelsen.

Yrkesfiskare i Hanöbukten slog larm till länsstyrelsen när deras fångster minskade drastigt. Torsk och ål verkar nästan helt ha försvunnit.

Teorierna om varför är många och vattenkvaliteten är en faktor som Johan Wagnström tror kan ha påverkat. För i Östersjön finns en hel del områden där vattnet inte mår bra av olika anledningar.

– Det finns många områden med gamla synder, gamla fiberbankar från pappersbruken och svavelvätebottnar där det saknas syre under lång tid, säger Johan Wagnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".