Svartsprit fylls i polska spritflaskor

Polisen i Ystad har gjort ett stort beslag av teknisk sprit. Och nu vill man varna allmänheten för att det kan cirkulera giftig svartsprit i Skåne.

Beslaget är på 21 tiolitersdunkar med sprit som hittades vid ett stuteri i Öja, öster om Ystad. På dunkarna fanns etiketter med polsk text och varningsmärken. Vid platsen hittade polisen också aktivt kol. Något som tyder på att någon försökt rena spriten. Det här bekymrar kriminalkommissarie Anders Carlsson på brottsroteln i Ystad.

– Jag är rädd att någon försöker sälja den här spriten på gatan, säger han.

Tullen i Ystad har tidigare lagt märke till att stora mängder tomma polska vodkaflaskor förts in i Sverige. Polisen misstänker nu att den tekniska spriten späds ut och sedan hälls på de här flaskorna och säljs.

– Vi vill avråda alla, speciellt ungdomar från att köpa polsk sprit. Den kan vara giftig, säger Anders Carlsson.

Polisen kommer nu att utföra en teknisk undersökning av spritbeslaget. Än så länge har man inte kunna hitta några spår av gärningsmännen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista