Stort simskolebehov i Rosengård

Vartannat barn i stadsdelen Rosengård i Malmö kan inte simma, enligt färsk statistik från Skolverket. Och trots att stadsdelen alldeles nyss köpt 150 ytterligare simskoleplatser på Rosengårdsbadet så är insatserna långt ifrån tillräckliga. Till de 150 platserna har det kommit in över 400 anmälningar, och nu saknas det pengar för att kunna ge alla intresserade barn gratis simskola.

Andreas Konstantinides, ordförande i Rosengårds stadsdelsförvaltning säger att behovet kanske är ännu större.

- Vi skulle kunna köpa 600 platser, och det skulle ändå inte räcka, säger han.

Hälften av barnen på Rosengård kan inte simma trots att man satt kravet så lågt som att simma 25 meter. Det kan jämföras med andra stadsdelar, där 80-90 procent av barnen kan simma minst 200 m.

Och fast behovet av simundervisning är akut i Rosengård och intresset är stort, saknas pengar. Ändå satsar stadsdelen på att ändra situationen. Att simkunnigheten är så låg just i Rosengård kan bero på kulturella skillnader, säger Lena Andersson Stenquist från Limhamn och Malmö Simsällskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista