Torkild Strandberg (FP) försvarar partilöse Börje Anderssons uttalanden. Foto: Drago Prulovic/Scanpix
Landskrona

Stormig debatt väntas

Börje Andersson: ”Varje kommun tar ansvar för sina sociala problem”
1:23 min

En rejäl politisk debatt väntas i kommunfullmäktige i Landskrona på måndagen efter omdiskuterade uttalanden om bidragstagare från den nye partilöse ordföranden i stadsbyggnadsnämnden, Börje Andersson.

Frågan gäller i vilken mån bidragstagare flyttar till kommunen från andra kommuner och hur man ska förhålla sig till det. Börje Andersson gjorde i januari uttalanden i en artikel i Landskronaposten i januari, uttalanden som ledde till häftig debatt i kommunen.

– Det jag sa en gång var att de familjer som benäget bistånd av sina respektive kommuners socialförvaltningar har kommit till Landskrona, borde man kunna socialförvaltningar emellan försöka komma överens om att inte ha det på det sättet, utan att varje kommun tar ansvar för sina sociala problem,säger Börje Andersson.

Torkild Strandberg (fp), kommunstyrelsens ordförande tar Börje Andersson i försvar och menar att han har uttryckt sig på ett sätt som inte är vanligt i politiska sammanhang.

– Han har uttryckt sig väldigt rakt och brutalt och det finns en ovana vid det i det politiska systemet och det tror jag har stört en del, säger Torkild Strandberg.

Niklas Karlsson, ledande socialdemokrat i Landskrona, är däremot kritisk till Börje Anderssons uttalande.

– Han säger ju att vissa Landskronabor inte är välkomna i Landskrona och borde flytta härifrån. Det får han ju redovisa om det är så han har uttryckt sig eller om det är ett missförstånd av journalisterna, säger Niklas Karlsson.

På måndag måste både Börje Andersson och andra företrädare för treklövern svara på oppositionens många frågor i kommunfullmäktige, det lär bli stor debatt.

– Ja jag tror det, fem interpellationer och viktiga och principiella frågor, det blir nog lite bråkigt, säger Torkild Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".