Luciano Astudillo och Dan Olofsson. Foto: David Rasmusson/SR
Malmö

Stiftelse ska skapa nya jobb

Flera kända skånska företagare går nu samman för att försöka skapa nya jobb i områden i Malmö där arbetslösheten är hög.

En stiftelse som ska hjälpa entreprenörer i miljonprogramsområdena att starta företag har bildats. Ordförande i den är IT-företaget Sigmas grundare Dan Olofsson.

– Malmö har många väldigt positiva utvecklingstrender. Men det finns också stor arbetslöshet och utanförskap i många förortsområden, säger han.

Malmö beskrivs ofta som den kaxiga unga staden med ryggen mot Sverige och ansiktet mot Europa mitt i en dynamisk Öresundsregion. Men det är samtidigt en stad med stora problem.

Dan Olofsson har nu tillsammans med flera andra namnkunniga skånska företagare bildat Uppstart Malmö. En stiftelse där man satsar 30 miljoner kronor under tre år för att hjälpa entreprenörer, främst i utsatta områden, som vill starta eller expandera en verksamhet.

Men det handlar inte om något rent välgörenhetsarbete, säger Dan Olofsson.

Vi skänker inte bort några pengar. Däremot kan vi ge räntefria lån, kostnadsfri support med mera. Jag tror inte att bidrag är grunden och det som driver entreprenörer.

Fokus kommer att ligga på tjänsteföretag som kan skapa många arbetstillfällen. Skulle verksamheten fungera kan företagarna i stiftelsen i ett senare skede tänka sig att investera i bolagen på mer affärsmässiga grunder. Men det är inte bara näringslivet som är inkopplat. En av initiativtagarna är den socialdemokratiske politikern Luciano Astudillo.

Stiftelsens huvudmål är att skapa arbetstillfällen i staden. Men hur många det i slutändan kan röra sig om är oklart, säger Dan Olofsson.

– Vad det här kommer att ge vet ingen. Men vi ska göra vad vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".