Taxiförbundet kritiserar Malmö kommun

Malmö kommun får kritik av Svenska Taxiförbundet för att man inte reder ut problemet med den icke kundvänliga ordningen bland taxibilarna utanför Centralstationen i Malmö. Även Luftfartsverket kritiseras för samma sak på Sturups Flygplats. Enligt förbundet har de båda platserna sämst ordning i landet.

Enligt Gustav Holgersson, informationsansvarig på Svenska Taxiförbundet, är det de så kallade friåkarna som ställer till det:
– Vi har sett på flera olika stationer eller terminaler i Sverige att kunderna, dvs. passagerarna som kommer med till exempel tåg går ut och tar en taxibil och blir lurade på ett eller annat sätt. Det finns i Sverige något som vi kallar friåkare och i många fall är de inte särskilt seriösa. De har ett yrkestrafiktillstånd för taxitrafik men det är allt.

De oseriösa taxiföretagen blandas med seriösa utanför centralstationen i Malmö och har man otur som kund så kan man bli lurad på pengar eller utsättas för otrevliga förare om man väljer fel taxi, menar Gustaf Holgersson. Och det här påverkar all taxiverksamhet negativt:
– Om en taxiåkare inte följer regelverket och inte sköter sig enligt vad vi kallar för god taxitradition, så smittar det av sig på alla taxibilar i näringen och det är inte bra.

Svenska Taxiförbundet vill nu att Malmö kommun och Jernhusen som äger centralstationen ska sätta upp vissa kvalitetskrav på de taxibilar som hämtar kunder utanför stationen.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista