Museum vill bevara Per Albin-linjen

Beredskapsmuseet i Viken vill man förhindra rivningen av den så kallade Per Albin-linjen, det vill säga de skyttevärn från andra världskriget som finns längs den skånska kusten. Rivningen är planerad till hösten och nu vill man att riksantikvarieämbetet ska inspektera värnen.

Johan André är chef för Beredskapsmuseet i Viken:
– Dels är det ju för att minna om den period under andra världskriget då Sverige höll på att dras in i krig men vi höll oss utanför, och dels är det att minnas perioden efteråt, det kalla kriget. De här värnen är en del av vår egen historia och kan förmedla en hel del.

Per-Albinlinjen är en beteckning på den 500 kilometer långa försvarslinje mot Nazityskland som uppfördes längs den skånska kusten under andra världskriget. Linjen består 1 063 skottsäkra värn som började byggas i juni 1939 och stod klara i oktober 1940.

Men nu är det tänkt att värnen ska rivas. Försvaret betalar nämligen fortfarande hyra för dem, en utgift som i besparingstider inte kunnat motiveras. Men det här vill man på beredskapsmuseet inte gå med på, även om man förstår att det skulle vara en omöjlighet att bevara alla värnen.
– Det är en ekonomisk omöjlighet, men man ska kunna göra ett urval av alla de värn som finns och då plocka ut de guldklimpar som är mest representativa och värda att bevara, säger André.

Det är framförallt i Helsingborgsområdet man vill skydda Per Albin-linjen eftersom det är den bäst bevarade delen. Runt Helsingborg byggdes försvarslinjen i tre olika led som det var tänk från början.

Av de närmare 200 värn som finns i trakten vill man från Beredskapsmuseets sida bevara ett 20-tal. Men tiden är knapp, det är tänkt att värnen runt Helsingborg skall börja rivas redan till hösten. För att förhindra det har man kallat ner personal från riksantikvarieämbetet som skall inspektera värnen.
– Kan riksantikvarieämbetet tycka att de här värnen är bevaransvärda så kan de säkert agera på rätt sätt, säger Johan André.

David Rasmusson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista