Helsingborg

Ny strategi ska ge färre inbrott

Polisen: ”Vi tror på färre inbrott i mars”
1:31 min

Sedan en vecka storsatsar polisen i nordvästra Skåne för att komma tillrätta med den våg av bostadsinbrott som pågått sedan årsskiftet.  I helgen rapporterades femton inbrott i Helsingborgsområdet, men Tommy Lindén, chef för kriminalenheten, är nöjd med insatsen så här långt.

– Jag är mycket nöjd. Under en vecka har vi lyckats frihetsberöva fem personer, i princip tagna på bar gärning, säger Tommy Lindén.

En av de frihetsberövade hittades under en säng i en villa efter att grannar kallat på polisen, tre greps när de var på väg från ett annat inbrott.

Enligt statistiken har bostadsinbrotten inte bara ökat i nordväst utan i hela Skåne under januari och februari jämfört med förra året, men det är ändå inte lika många som under samma period 2009. De flesta inbrotten, 70 procent görs av lokala tjuvar från orten och resten begås av ligor utifrån.

40 personer vid polisen i nordväst jobbar sedan en vecka för att hejda vågen av inbrott och i mars tror Tommy Lindén att man ska kunna märka skillnad. Nu punktmarkeras ett antal kända kriminella från området och man hoppas kunna skrämma bort ligorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".