Taxi i Malmö har kvalitetsproblem

Malmö Kommun kan inte sätta upp kvalitetsregler för taxibilar, i syfte att få bort oseriösa taxiföretag från centralstationen. Det skulle vara ett hinder för den fria konkurrensen.

Enligt Svenska Taxiförbundet har centralstationen i Malmö liksom Sturups flygplats den sämsta ordningen på taxibilar i landet. Seriösa och oseriösa företag blandas och risken för att kunderna ska bli lurade är stor.

Bolaget Jernhusen äger stationsbygganden men inte marken utanför som är allmän platsmark och ägs av kommunen, och när det gäller den typen av mark kan kommunen ingenting göra, säger Malmös gatudirektör Rolf Johnsson.

Rolf Johnsson är medveten om problemen med oseriösa taxiföretag som bland annat tar hutlösa priser för korta sträckor och ha är själv försiktig när han tar taxi i Malmö. Men den enda lösningen han kan se på problemet är att gå tillbaka till systemet med reglerad taxirörelse. Det systemet avskaffades 1990 och innebar att det bara fick finnas ett visst antal taxibilar inom samma geografiska område och att prissättningen var reglerad.

Rolf Johnsson kallar taxisituationen i Malmö för rena vilda västern, men står maktlös inför problemet.

- Det är dåligt för Malmö om det första som händer en turist är att bli lurad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista