Barn behöver semester från dagis

Föräldrar som själva tar semester men ändå lämnar sina barn på dagis är ett växande problem. Det tycker Svedala kommun som nu skärper sina regler. Från och med imorgon måste barnen vara lediga från förskolan fyra veckor i följd någon gång under året. Svedala kommun blir först i landet med den här regeln, men andra kommuner har märkt av samma utveckling och funderar på att följa efter.

Kenneth Hovold är ordförande i utbildningsutskottet i Svedala kommun.

– Det är inte bra för barnen att vara tolv månader om året på dagis, säger han.

Sedan ett par år tillbaka har barn till arbetslösa och föräldralediga rätt till förskola femton timmar i veckan, och nyligen fick Skurups kommun kritik av skolverket för att de frångick den regeln under sommaren, men Kenneth Hovold säger att det här inte är samma sak och i Svedala har man inte riktat in sig på någon speciell grupp barn eller någon speciell period av året.

– Vi har sagt att det ska vara någon gång under året. Men vi har uppmanat föräldrarna att försöka lägga den lediga perioden på sommaren, när vi drar ned på verksamheten, men det är inget krav, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista