Den stora 21 centimeterskanonen är en av de pjäser SFHM krävt att få ut. Foto: Bosse Johansson/SR
Helsingborg

Striden fortsätter om Beredskapsmuséet

1:31 min

Den segdragna tvisten mellan Beredskapsmuséet utanför Helsingborg och Statens Försvarshistoriska Muséer SFHM fortsätter. Beredskapsmuséet litar inte på SFHM och vill inte låta dem inventera vilka vapen som finns där. SFHM å sin sida har anlitat en advokatbyrå som hotar med stämning om inte museet skriver depositionsavtal eller lämnar ut ett stort antal vapen inom tio dagar.

Något som Marie André-Kriisa på Beredskapsmuséet inte tänker gå med på. Hon säger att SFHM trots uppmaning inte skickat över de depositionsavtal de kräver att museet ska teckna, och inte presenterat dokument som bevisar att de äger föremålen

– Så länge SFHM inte presenterar ett underlag för att det är sant som de säger att de äger de här sakerna, så finns det inte en möjlighet för oss att ställning till det, säger Marie André-Kriisa.

Marie André-Kriisa säger att hon har ordning på museet papper. Att hon vet hur föremålen har kommit till museet, vilka föremål som tillhör museet och vilka föremål som försvarsmakten beslutat om att lämna till museet.

– Hot om att vi ska teckna avtal eller att SFHM ska hämta saker biter inte alls på mig, säger hon.

Marie André-Kriisa säger att Beredskapsmuséet är ett privat museum som inte accepterar att SFHM kommer dit och inventerar och självsvåldigt pekar ut vilka saker de anser är statens.

SFHM:s chef överintendent Staffan Bengtsson menar däremot att myndigheten är skyldig att hålla ordning på statens vapen, och se till att de förvaras korrekt. Och nu tycker han det är lika bra att tvisten får avgöras av tingsrätten.

– Eftersom den här gått att lösa genom samtal eller skriftväxling så är det väl lika bar att gå till tingsrätten, säger han. Så får vi gå igenom vapen för vapen och titta på vilka handlingar har vi och vilka handlingar har beredskapsmuséet. Så får vi ett slut på det här förhoppningsvis, säger Staffan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista