Hårstrån granskas med DNA-teknik

Efter att polisen nu säkrat två DNA-profiler från den man som sitter häktad misstänkt för mordet på Helen Nilsson, försöker man nu ta fram annan teknisk bevisning. Två hårstrån som hittats vid Helens Nilssons kropp ska nu undersökas med hjälp av en annan DNA-teknik än den som hittills använts.

Tekniken som kallas Mitokondrie-DNA ger inte samma säkerhet som en så kallad kärn-DNA men kan användas på mycket mindre material, som mycket gamla och nerbrutna hårstrå, tänder eller benrester. På ett hårstrå som ryckts ut med roten kan man hitta kärn-DNA men ett hårstrå som brutits av kan man bara analysera genom att ta fram Mitokondrie-DNA. I brottsutredningar används tekniken främst där man inte kan hitta kärn-DNA och som indiciematerial.

Man kan med 100% säkerhet utesluta en gärningsman, men när det kommer till att peka ut någon blir det svårare. Marie Allen säger att säkerheten är en på 100 till 1000 som har samma mitokondrie-DNA.

Vid Helen Nilssons kropp har hittats två okända hårstrån, hår från två olika personer. De kan tillhöra någon av polisens utredare eller personal från statens kriminaltekniska laboratorium, men de kan också tillhöra den häktade misstänkte 52-åringen eller till och med en ytterligare gärningsman. Polisen har säkrat ett hårstrå från den häktade mannen och Marie Allen har kontaktats av SKL för att göra analysen:

Polisen har nu säkrat att den häktade 52-åringens DNA-prov skulle ha förväxlats med någon annans. Det visade resultat som kom i går från Statens kriminaltekniska laboratorium på den blodanalys man gjort på mannen. Hans DNA överensstämmer med den DNA-profil som finns i sperma som hittats på den mördade Helen Nilssons kropp.

Utredningen går vidare och nu väntar polisen bland annat svar på om något av de två hårstrån som hittats vid kroppen, kan vara ett av mannens. En annan DNA-teknik måste användas för att kunna konstatera det. Marie Allen, docent på Uppsala Universitet ska göra analyserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista