Foto Lena Nilsson

Mördarsnigel kan snart invadera

Den torra våren har gjort att den så kallade mördarsnigeln har haft svårt att få fäste i våra trädgårdar. Mördarsnigeln som egentligen heter Spansk skogssnigel är smutsigt rödbrun angriper de flesta av våra köksväxter och blommor.

Haldo Edlund är trädgårdskonsulent i Skåne och han tror att den korta perioden av regn i Skåne kan få mördarsnigeln att öka dramatiskt i antal.

- De äter allt, men helst sallad, säger han.

Mördarsnigeln kommer ursprungligen från Spanien och kom till Sverige 1975. Snigeln är smutsigt rödbrun men ser i övrigt ut som den vanliga svarta skogssnigeln. Eftersom den har invandrat till Sverige har den inga naturliga fiender men den tycker alltså bäst om ett varmt och torrt klimat. Haldo Edlund, trädgårdskonsulent i Skåne ger tips på hur man blir av med mördarsnigeln om man skulle träffa på den i sin trädgård.

- Det gäller att plocka och plocka. Ett sätt att bli av med dem är att lägga ut plywoodskivor på kvällen så dras sniglarna till dem och så kan man plocka dem på morgonen. Och sedan gäller det att ha ihjäl dem, lägga dem i frysen, koka dem eller hugga nacken av dem säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".