Anders Skans (V) och Lars-Olov Larsson från Svensk Handel på Amiralsgatan.
Malmö

De vill stänga Amiralsgatan för biltrafik

Svensk Handel: ”En katastrof för detaljhandeln”
1:01 min

Debatten är het i Malmö sedan politiker och handelsfolk ställs sig för eller emot till förslaget att det ska vara bilfritt på vissa gator i staden, bland annat Amiralsgatan.

I går skrev Magnus Welroos (V), viceordförande i stadsbyggnadsnämnden i Malmö tillsammans partikamraten med Anders Skans, gruppledare för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige en debattartikel som hade rubriken "Amiralsgatan kan stängas för biltrafik".

– Malmö kommer att få fler invånare och bilarna tar för stor plats. En bil tar 30 kvadratmeter yta, vi skulle kunna åka kollektivt istället, säger Anders Skans (V).

Lars-Olov Larsson ordförande för Svensk Handel i Malmö, ställer sig skeptisk till förslaget och menar att man måste vara väldigt försiktig så att möjligheterna att handla inte byggs bort. Men än är sista ordet inte sagt.

– Det vore en katastrof för detaljhandeln i Malmö. Vi är beroende av hela Skåne som upptagningsområde, säger Lars-Olov Larsson.

Förslaget ska snart ut på remis från Stadsbyggnadsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".