Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Carl Herslow friad i tryckfrihetsmål

Uppdaterat onsdag 2 mars 2011 kl 17.49
Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 16.46
Herslow: ”Nakenhet väcker uppmärksamhet”
1:33 min
Carl Herslow på väg till rättsalen. Foto: Anna Bubenko/SR

Juryn i tryckfrihetsmålet mot Skånepartiets ledare Carl Herslow friade honom när rättegången avslutades i Malmö tingsrätt. Herslow stod åtalad för hets mot folkgrupp.

Åtalet gällde att Herslow spritt en affisch med bilden av en naken man med en naken flicka vid handen som skulle föreställa profeten Mohammed med hustru. Affischen visade han upp under ett valmöte på Stortorget i Malmö den 5 maj 2010. 

Förutom bilden på det nakna paret fanns texterna ”Han 53 och hon 9”, ”Är det sådana bröllop vill vi se i SKÅNE?” och ”Herslow kastar ut islam” på affischen.  

Vice chefsåklagare Bo Birgerson, som företrädde justitiekanslern i målet, ansåg att bilden och texterna utgjorde hets mot folkgrupp. Birgerson menade att Herslow drog alla muslimer över en kam och utsatte dem för missaktning genom att med bilden och texterna påstå att alla muslimer var för barnäktenskap. Herslow själv ansåg bara att han utnyttjat sin yttrandefrihet. Men det finns gränser för hur yttrandefriheten får användas, anser åklagaren och hänvisar till utslag från Högsta domstolen och Europadomstolen. 

– Det är ingen ovillkorlig rätt. Man har en plikt att vara försiktig med sina uttalanden så att man inte skadar andra grupper som också har ett berättigat intresse att exempelvis utöva sin religion, säger Bo Birgerson.

Det var många som ville följa rättegången i Malmö tingsrätt. Juryn behövde inte lång tid för sitt beslut att fria Herslow och därmed inte hålla med åklagaren Bo Birgersson. Carl Herslow själv medgav i rätten att bilden på det nakna paret var grov. Han ansåg att det var nödvändigt att använda just en bild på ett naket par, för debattens skull. 

– Därför att det väcker uppmärksamhet. Alla veckotidningsförsäljare vet det. Därför är det fullt av nakenhet i de tidningarna, sa Carl Herslow. 

Dom i målet kommer att meddelas den 16 mars, men rätten är bunden att följa juryns friande utslag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".