Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Malmö

Klotter ska bort direkt

”Förstörelse genererar mer förstörelse”
1:26 min

Bättre övervakning och snabbare åtgärder ska minska skadegörelsen på Malmös skolor. Och det ska också spara miljoner åt kommunen.

– Det här handlar framförallt om att undvika mer kostnader, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S).

Mellan åren 1995 och 2010 kostade skadegörelsen på Malmös skolor och förskolor 175 miljoner kronor. 2009 var kostnaderna som högst: då slutade notan på hela 25 miljoner.

Och snabba insatser är viktiga, enligt Ilmar Reepalu.

– Om man börjar få klotter på ett hus och man inte tar bort det fort så har man det snabbt nedklottrat överallt. Har ett fönster slagits sönder och inte reparerats inom 24 timmar kommer fler rutor att vara trasiga inom en vecka.

– Förstörelse genererar mer förstörelse.

Nu har kommunen tröttnat på att betala dyra reparationskostnader med skattebetalarnas pengar. Därför föreslår man  en rad åtgärder som ska begrundas av berörda nämnder och styrelser inom kommunen.

– På vissa ställen handlar det om kameraövervakning, på andra att det inte finns brännbart material som står intill fasader. Soptunnor kan låsas och fönster säkras mot sönderslagning, säger Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".