Nya befogenheter för tullen i Malmö

Från och med torsdag får tullen i Malmö nya arbetsuppgifter för att komma åt problemet med smuggling. Nu samlas hela det svenska Tullverkets avdelning för kontroll av resande just här.

–Vi kommer att inrikta oss på kontroll i resandeflödet. Det är ett väldigt omfattande resandeflöde till Sverige, omkring 70 miljoner personer, och i det flödet ska vi försöka hitta våra objekt, säger Karl Gunnheden som är chef för den nya avdelningen.

Framförallt är det underrättelseverksamheten som kommer att bli viktig för att den nya avdelningen ska kunna bli ett effektivt vapen mot smugglarna. Redan idag har man möjlighet att få ut passagerarlistor från de rederier som trafikerar svenska hamnar, men meningen är att den nya organisationen mer systematiskt ska få tillgång till listorna.

Men Tullverket vill inte bara kunna agera innan personer har kommit hit eller när de passerar gränsen. Just nu pågår en utredning på uppdrag av regeringen som ska se över vilka befogenheter Tullverket ska ha i framtiden att också kunna arbeta inom Sverige.

–Vi vill kunna komma åt den storskaliga och organiserade brottsligheten, säger Karl Gunnheden.

–Ett viktigt mål för oss är att knäcka de större organisationer som finns, och komma åt mottagare och distributionsled längre in i landet för att slå ut hela kedjan.

Fredrik Svenningsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".