Justitieminister Beatrice Ask (M). Foto: David Rasmusson/SR
Sverige

Pilotprojekt ska fånga upp ungdomar på glid

Justitieminister: “Många driver vind för våg”
1:23 min

Polisen, myndigheter och kommuner måste bli bättre på att samarbeta så att unga personer inte hamnar i kriminella gäng och organiserad brottslighet. Det menar justitieminister Beatrice Ask som i dag presenterade ett pilotprojekt där målet är färre unga som hamnar fel i storstäder som Malmö.

– Det är ofta så att det finns ett samarbete på pappret, men i praktiken så driver de här ungdomarna mer eller mindre vind för våg, säger Beatrice Ask (M), justitieminister

 Framför allt finns problemen hos dem som är mellan 15 och 17, för av dem som blir dömda till sluten ungdomsvård, så begår tre av fyra nya brott efter att vården är slut.

Justitieminister Beatrice Ask menar att för många unga redan har kommit för långt in i kriminaliteten innan myndigheterna gör något åt saken. Men det kommer inte att bli en satsning i form av pengar, snarare kommer det bli krav på innovation och nya tankar. Ett exempel på det är att socialtjänsten följer med polisen ut på fredag och lördagskväll för att hitta dem som behöver hjälp.

– Man kan skippa nio till femarbetstiden och istället jobbar när många ungdomar är vakna. Det kan också handla om att jobba mer på nätet, säger Beatrice Ask.

Projektet, som Rikspolisstyrelsen alltså tillsammans med andra ska sätta upp i minst sex än så länge inte bestämda, kommuner, ska vara igång i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".