Moomsteaterns skådespelare bör få lön

Det är dags att Moomsteaterns förståndshandikappade medlemmar blir betraktade som professionella skådespelare och får vanlig lön. Det menar teaterns konstnärlige ledare Kjell Stjernholm, som nu ansöker om medel från EU för att omvandla teatern till en traditionell fri grupp. Skådespelarna får idag ingen annan ersättning än sjukbidrag och habiliteringsersättning.

–Vi gjorde en uppsättning förra året med 45 artister från 17 nationer, 70 personer anställda och 11 miljoner kronor i omsättning. Alla fick avtalsenligt betalt utom de som hade genererat pengarna och bar projektet. Man måste fråga sig om det är rimligt, säger Kjell Stjernholm

Målet är att Moomsteatern på sikt ska drivas som en fri grupp, utöka antalet uppsättningar och spela över hela landet. Av de 13 förståndshandikappade skådespelarna ska de fem som kommit längst i sin konstnärliga utveckling och visat att de klarat den marknadsmässiga konkurrensen, anställas. De övriga kommer även i fortsättningen delta på samma villkor som idag. Moomsteatern har ansökt om 13 miljoner från EU:s equalprojekt för förändringsarbetet men hoppas även på stöd från andra bland annat Malmö kommun.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista